Opgelet! Gevaarlijk .zip bestand afkomstig van noreply@… in omloop.

Nieuws

 

 

Opgelet! Gevaarlijk .zip bestand afkomstig van noreply@… in omloop.

Beste klant,

Sinds kort heeft er zich een nieuwe vorm van malware zich laten tonen. Deze malware wilt u een bestand doen openen, verzonden door een vertrouwd mailadres.

U ontvangt een mail met een .zip bestand in bijlage. Deze mail heeft als onderwerp ‘gescande afbeelding van MX-2600N’ (scanned image from MX-2600N) en wordt gestuurd vanuit ‘noreply@ uw eigen mailadres’. Dit .zip bestand leidt tot een ander .zip bestand waarin een besmettelijk Word of Excel bestand zit.

Indien u beschikt over Office 2010, 2013, 2016 and Office 365 zal het programma automatisch in beveiligde weergave geopend worden om u te beschermen. Meer specifiek zijn in dit geval ‘Macros’ en ‘Aanpassen’ uitgeschakeld. Indien u het bestand niet vertrouwt, volg dan zeker niet het advies om ‘Macros’ en ‘Aanpassen’ in te schakelen. Hierdoor loopt u het gevaar dat de malware u kan infecteren.
Indien u nog gebruikt maakt van Office 2003 en 2007, raden wij u aan over te schakelen naar de nieuwste versie. Deze oudere versies bieden geen automatische bescherming en hebben ook minder toepassingen.

Op dit moment lopen enkel Windows computers gevaar voor de malware, maar wees op uw hoede als u over een andere apparaat beschikt (Mac, IPhone, Ipad, Blackberry, Windows phone of Android phone).

Voornamelijk worden KMO’s geviseerd door het meer persoonlijke mailverkeer van office bestanden en het frequent verzenden en ontvangen van Word, Excel, PDF,… documenten.

Indien u een gelijkaardige of verdachte mail binnenkrijgt, open dan zeker niet de bijgevoegde bestanden of links. Om het zekere voor het onzekere te nemen, kunt u eerst het bestand opslaan in uw ‘downloads’ folder. Door naar de extensie (3 laatste letters van uw bestandsnaam) te kijken, kunt al een eerste mogelijke kenmerk van deze malware detecteren. Indien de extensie 1 van de volgende is, open dan zeker het bestand niet: .EXE, .COM, .PIF, .SCR, .HTA, .vbs, .wsf, .jse, .jar.

Tenzij u zeker weet dat de mail voor u bestemd is met een correcte bijlage, mag u de mail openen. Als u onzeker bent over een bepaalde mail of bestand, contacteer dan eerst Cavere.

Als u hierover nog vragen heeft, aarzel dan niet om ons te contacteren.

Met vriendelijke groeten,

Cavere

03 369 95 02
helpdesk@cavere.be

Copyright © *|CURRENT_YEAR|* *|LIST:COMPANY|*, All rights reserved.
*|IFNOT:ARCHIVE_PAGE|* *|LIST:DESCRIPTION|**|HTML:LIST_ADDRESS_HTML|* *|END:IF|*unsubscribe from this list*|IF:REWARDS|* *|HTML:REWARDS|* *|END:IF|*